Σεμινάρια Κοσμήματος

Σεμινάρια Κοσμήματος 2013-2014
Σ Υ Ν Α Π Ε Ι Ρ Ο
Χώροι συνεύρεσης, συνομιλίας, συνεργασίας.
Σεμινάρια Κοσμήματος 2013-2014

Βήματα στο άπειρο
Το ΣΥΝ  ΑΠΕΙΡΟ από τη δημιουργία του το 2007, έχει ως βασικό του στόχο να προτείνει και να εφαρμόζει εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της εργασιακής συνθήκης για ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της αργυροχρυσοχοΐας, με όρους αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης και ισότηταςο ΣυνΆπειρο κινείται σε μεγάλο φάσμα  δραστηριοτήτων σχετικών με το κόσμημα, αφού διαχειρίζεται το εργαστήριο,τον εκθεσιακό χώρο και τα σεμινάρια κοσμήματος.
Τα Σεμινάρια Κοσμήματος στο Συν Άπειρο ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2008 με διάθεση για πειραματισμό και δημιουργία χωρίς περιορισμούς. Ήταν ένας τρόπος, να μοιραστούμε την εμπειρία της συλλογικής διαδικασίας που βιώνουμε στο Συν Άπειρο, με περισσότερους ανθρώπους. Τα Σεμινάρια Κοσμήματος είναι επιπλέον για μας ο τρόπος να πραγματώσουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία απελευθερωτική, χωρίς αυθεντίες, ανταγωνισμό, αξιολογήσεις. Μια διαδικασία μοιράσματος της γνώσης, με εργαλεία το διάλογο και την αλληλεγγύη. Στηρίζουμε και διευκολύνουμε μια διαδικασία αναζήτησης που δεν είναι μονοδιάστατη αλλά συνολική, δεν αναφέρεται μόνο στην τεχνική γνώση αλλά και στην αισθητική και τη συνολική αντίληψη για την κατασκευή αντικειμένων. Στόχος δεν είναι απλά η γνώση αλλά ο τρόπος με τον οποίο φτάνουμε στη γνώση και η καλλιέργεια της ικανότητας να την ανακαλύπτουμε όταν τη χρειαστούμε. Βαδίζουμε ηθελημένα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο και άγνωστο πεδίο και έτσι διασφαλίζουμε μια διαδικασία που είναι συνεχώς πρωτόγνωρη για όλους και όλες και μπορούμε έτσι να την αντιμετωπίζουμε σαν παιδιά, χωρίς παγιωμένες αντιλήψεις, χωρίς δεδομένα, χωρίς στεγανά.
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ΣυνΆπειρο από τον Οκτώβρη του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014.

Σεμινάρια Κοσμήματος
Οι ομάδες συγκροτούνται από άτομα που ασχολούνται πρώτη φορά με το αντικείμενο και άτομα που έχουν προηγούμενες γνώσεις και αυτή ακριβώς η απτή αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων είναι για όλους η πιο σημαντική παιδεία. Τα σεμινάρια διεξάγονται συνεχώς από την 1η Οκτώβρη ως τις 30 Ιουνίου. Η κάθε συνάντηση διαρκεί 4 ώρες (πρωί 10:30-14:30 & απόγευμα 17:30-21:30).

Σεμινάριο Κοσμήματος (Γενικό)
Σε αυτό το σεμινάριο – που είναι ο πυρήνας όλων- κάθε άτομο ορίζει τη δική του διαδρομή, που εξαρτάται από το τί αναζητά, τί επιθυμεί, τί έχει ανάγκη. Τα σχέδια και οι ιδέες του αποτελούν την αφορμή για να έρθει σε επαφή με τις διάφορες τεχνικές και τα υλικά.

Σεμινάριο Κοσμήματος
(Τεχνικές εφαρμογές I & II)
Το σεμινάριο αυτό είναι η απάντηση στην ανάγκη που προέκυψε για μια πιο συστηματική και δομημένη επαφή με τεχνικές και υλικά. Εδώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και με αφορμή συγκεκριμένες τεχνικές /υλικά κάθε φορά. Συνολικά θα παρουσιαστούν 6 ενότητες. Το Σεμινάριο Τεχνικών Εφαρμογών Ι μπορούν να το παρακολουθούν και αρχάριοι ενώ το ΙΙ αφορά άτομα που γνωρίζουν βασικές τεχνικές κατασκευής.

Σεμινάριο Κοσμήματος (Σχεδιασμός)
Το σεμινάριο αυτό εστιάζει στην καλλιέργεια μεθόδων που βοηθούν στη διαδρομή από τη σύλληψη,στην κατανόηση έως και την υλοποίηση μιας ιδέας. Απευθύνεται σε άτομα που έρχονται πρώτη αφορά σε επαφή με την έννοια του σχεδιασμού.
Η δομή του σεμιναρίου βασίζεται στην παρουσίαση κινημάτων τέχνης του 20ου αιώνα ως βάση για έρευνα, διάλογο  και έμπνευση προκειμένου να σχεδιαστούν και τελικά να κατασκευαστούν  κοσμήματα ή αντικείμενα.


Θεματικά Σεμινάρια
Μεγάλης διάρκειας
(10 συναντήσεις, σε εβδομαδιαία βάση)
1. Σχέδιο κοσμήματος (γραμμικό για αρχάριους)
2. Φωτογραφία (φωτογράφηση κοσμημάτων)
3. Πλέξιμο (εφαρμογή τεχνικών πλεξίματος στο κόσμημα)
4. Κατασκευή και σχεδιασμός βιτρίνας

Μικρής Διάρκειας
(Σαββατοκύριακα, επανάληψη κάθε μήνα)
1. Κατασκευή και σχεδιασμός συσκευασίας
2. Βιβλιοδεσία για portfolio
3. Υγρό γυαλί (ρητίνες)
4. Πλαστικά (acrylics, polypropylene - επεξεργασία και χρήση σε κοσμήματα)

Εκθεσιακός Χώρος
Ο εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενεί, εκτός από εκθέσεις κοσμήματος σε μηνιαία βάση
• το χριστουγεννιάτικο και το πασχαλινό bazaar με συμμετοχή από άτομα που παρακολουθούν τα σεμινάρια κοσμήματος
• την Ετήσια Έκθεση των Σεμιναρίων Κοσμήματος που πραγματοποιείται το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτέμβρη και αποτελεί σημείο σύγκλισης όλων των ομάδων των σεμιναρίων καθώς και τον τρόπο και το λόγο για συμπυκνωμένη προσπάθεια, συλλογική εργασία και άμεση επαφή με το κοινό
Καλοκαιρινά Σεμινάρια
Κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το καλοκαιρινό σεμινάριο .Διαρκεί ένα μήνα με συναντήσεις δυο φορές την εβδομάδα και μπορεί κανείς να πάρει μια πρώτη γεύση του κλίματος των σεμιναρίων αλλά και βασικών τεχνικών κατασκευής κοσμημάτων(σέγα-λίμα-κόλληση).


 Σεμινάρια Κοσμήματος στο ΣυνΆπειρο 2012-2013

Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του ΣυνΆπειρο(εργαστήριο και studio)
από το Σεπτέμβρη 2012 ως τον Ιούνιο του 2013
Σεμινάρια Κοσμήματος
Οι ομάδες συγκροτούνται από άτομα που ασχολούνται πρώτη φορά με το αντικείμενο και άτομα που έχουν προηγούμενες γνώσεις και αυτή ακριβώς η απτή αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων είναι για όλους η πιο σημαντική παιδεία. Τα σεμινάρια διεξάγονται συνεχώς από την 1η Οκτώβρη ως τις 30 Ιουνίου και η κάθε συνάντηση διαρκεί 4 ώρες.

Σεμινάριο Κοσμήματος (Γενικό)

Σε αυτό το σεμινάριο -που είναι ο πυρήνας όλων- κάθε άτομο ορίζει τη δική του διαδρομή , που εξαρτάται από το τί αναζητά , τί επιθυμεί , τί έχει ανάγκη. Τα σχέδια και οι ιδέες του αποτελούν την αφορμή για να έρθει σε επαφή με τις διάφορες τεχνικές και τα υλικά.

Σεμινάριο Κοσμήματος(Τεχνικές εφαρμογές)

Το σεμινάριο αυτό είναι η απάντηση στην ανάγκη που προέκυψε για μια πιο συστηματική και δομημένη επαφή με τεχνικές και υλικά.Εδώ ο σχεδιασμός και η κατασκευή λαμβάνουν χώρα σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και με αφορμή συγκεκριμένες τεχνικές /υλικά κάθε φορά.Συνολικά θα παρουσιαστούν 8 ενότητες.

Σεμινάριο Κοσμήματος(Εικαστικές εφαρμογές)

Με κεντρικό άξονα μια ορισμένη θεματική ,τα άτομα καλούνται να πραγματοποιήσουν μια πιο βαθιά θεωρητική έρευνα μέχρι να φτάσουν στον σχεδιασμό και την κατασκευή αντικειμένων για μια ομαδική έκθεση.Σκοπός είναι όχι μόνο η συγκέντρωση πληροφοριών ,η τεχνική αρτιότητα και ο πειραματισμός με υλικά και τεχνικές λιγότερο συμβατικά στο κόσμημα ,αλλά και η αναζήτηση των προσωπικών μέσων έκφρασης της δημιουργηκότητας των ατόμων .

Σεμινάριο Κοσμήματος(Σχεδιασμός)

Το σεμινάριο αυτό εστιάζει στην καλλιέργεια μεθόδων που βοηθούν στη διαδρομή από τη σύλληψη,στην κατανόηση έως και την υλοποίηση μιας ιδέας.Απευθύνεται σε άτομα που έρχονται πρώτη αφορά σε επαφή με την έννοια του σχεδιασμού.
Η δομή του σεμιναρίου βασίζεται στην παρουσίαση κινημάτων τέχνης του 20ου αιώνα ως βάση για έρευνα,διάλογο και έμπνευση προκειμένου να σχεδιαστούν και τελικά να κατασκευαστούν κοσμήματα ή αντικείμενα.


Ο πίνακας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε ημέρες και σεμινάρια.
Μπορείτε να δηλώνετε τη συμμετοχή σας στέλνοντας στο synapeiro@gmail.com και βάζοντας σαν θέμα στο μαιλ, το σεμινάριο που σας ενδιαφέρει.
Δηλώσεις συμμετοχής ως 26/9.
Ελάχιστος αρ
ιθμός συμμετοχών για την πραγματοποίηση κάθε σεμιναρίου είναι τα 8 άτομα.
Επειδή ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 10 άτομα σε κάθε ομάδα ,θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Για να εξασφαλίσει κανείς θέση οφείλει ως 26/9 να προκαταβάλλει τη συμμετοχή για τους δύο πρώτους μήνες.
Στέλνοντας μαιλ και δηλώνοντας το ενδιαφέρον σας θα λαμβάνετε απάντηση για διαθεσιμότητα,κόστος συμμετοχής και ό,τι λεπτομέριες χρειάζεστε.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2011-2012

(Τα σεμινάρια δεν διεξάγονται σε κύκλους έτσι μπορεί κάποιος -α να ξεκινήσει να παρακολουθεί οποτεδήποτε μέσα στη χρονιά αρκεί να υπάρχουν θέσεις.Όταν προκύπτουν κενά ανακοινώνονται στο blog και με μαιλ στη λίστα ενημέρωσης για το ΣυνΆπειρο.Μπορείτε να ζητήσετε να μπείτε στη λίστα στέλνοντας στο eleuthera-seminariα@riseup.net.)


 Σ Υ Ν Α Π Ε Ι Ρ Ο
Χώροι συνεύρεσης, συνομιλίας, συνεργασίας.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ
Τα Σεμινάρια Κοσμήματος στο Συν Άπειρο ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2008 με διάθεση για παιχνίδι,πειραματισμό και δημιουργία χωρίς περιορισμούς .Ήταν ένας τρόπος , να μοιραστούμε την εμπειρία της συλλογικής διαδικασίας που βιώνουμε στο ΣυνΆπειρο , με περισσότερους ανθρώπους. Τα Σεμινάρια Κοσμήματος είναι επιπλέον για μας ο τρόπος να πραγματώσουμε μια εκπαιδευτική διαδικασία απελευθερωτική , χωρίς αυθεντίες , ανταγωνισμό ,αξιολογήσεις . Μια διαδικασία μοιράσματος της γνώσης , με εργαλείο το διάλογο και την αλληλεγγύη. 
Παρακάτω δίνουμε συνοπτικές απαντήσεις σε FAQ σχετικά με τα Σεμινάρια  Κοσμήματος .
Πού γίνονται τα σεμινάρια ;
Τα σεμινάρια γίνονται στο εργαστήριο αργυροχρυ-
σοχοίας που υπάρχει στο Συν Άπειρο . Κάθε άτομο
που συμμετέχει έχει στη διάθεσή του έναν
εξοπλισμένο πάγκο (φλόγιστρο,μοτέρ). Επίσης
υπάρχουν κοινόχρηστα εργαλεία και μηχανήματα .
Πόσο διαρκούν τα σεμινάρια ;
Τα σεμινάρια διεξάγονται συνεχώς από αρχές
Οκτωβρίου έως το τέλος Ιουνίου. Υπάρχουν
απογευματινά και πρωινά τμήματα .Κάθε συνάντηση
διαρκεί 4 ώρες . Επειδή οι θέσεις είναι συγκεκριμένες
(δέκα σε κάθε ομάδα) προσπαθούμε να βρούμε μια
δίκαιη διαδικασία εξασφάλισης μια θέσης.Έτσι κάθε
χρονιά ξεκινά με μια συνέλευση - ενημέρωση , όπου
όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν οφείλουν να
έρθουν.Αφού καλυφθούν οι θέσεις τηρείται σειρά
προτεραιότητας εφόσον προκύψουν κενά.
Πώς γίνονται τα σεμινάρια και τί μαθαίνουμε ;
Κάθε άτομο ορίζει τη δική του διαδρομή μέσα στο
σεμινάριο, που εξαρτάται από το τί αναζητά , τί
επιθυμεί , τί έχει ανάγκη. Εμείς στηρίζουμε και
διευκολύνουμε μια διαδικασία αναζήτησης που δεν
είναι μονοδιάστατη αλλά συνολική , δεν αναφέρεται
μόνο στην τεχνική γνώση αλλά και στην αισθητική και
τη συνολική αντίληψη για το αντικείμενο. Στόχος δεν
είναι απλά η γνώση αλλά ο τρόπος με τον οποίο
φτάνουμε στη γνώση και η καλλιέργεια της ικανότητας
να την ανακαλύπτουμε όταν τη χρειαστούμε.
Βαδίζουμε ηθελημένα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο
και άγνωστο πεδίο όσον αφορά τις τεχνικές λύσεις.
Παραμένοντας σε αυτό το πεδίο διασφαλίζουμε μια
διαδικασία που είναι συνεχώς πρωτόγνωρη για όλους
και όλες και μπορούμε έτσι να την αντιμετωπίζουμε
σαν παιδιά, χωρίς παγιωμένες αντιλήψεις, χωρίς
δεδομένα, χωρίς στεγανά. Διερευνώντας προσωρινές
λύσεις αντί να θέτουμε γενικούς κανόνες, έχουμε σαν
στόχο να προκύπτουν συνεχώς ερωτήματα που
σταδιακά οδηγούν στην κατανόηση και την
εμβάθυνση. Τα αντικείμενα που παράγονται τελικά
είναι αποτυπώσεις της αναζήτησης, στιγμιότυπα της
διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα υλικά που
χρησιμοποιούμε είναι αυτά που εξυπηρετούν
καλύτερα τις ιδέες μας και είναι απεριόριστα όσο είναι
και αυτές.
Σε ποιούς απευθύνονται τα σεμινάρια ;
Σκοπός των σεμιναρίων είναι να δημιουργούνται
πυρήνες συλλογικής έκφρασης και πολυφωνίας .
Αυτό σημαίνει ότι τόσο η εμπειρία όσο και η απειρία
είναι ζητούμενο . Οι ομάδες συγκροτούνται από άτομα
που ασχολούνται πρώτη φορά με το αντικείμενο και
άτομα που έχουν προηγούμενες γνώσεις και αυτή
ακριβώς η απτή αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια των
σεμιναρίων είναι για όλους η πιο σημαντική παιδεία.
Πόσο κοστίζει το σεμινάριο;
Το οικονομικό πλαίσιο αυτορυθμίζεται από την ίδια την
συλλογικότητα των σεμιναρίων, με βάση τις ανάγκες
της, χτίζοντας σχέσεις αλληλεγγύης και σε οικονομικό
επίπεδο.Βασική προϋπόθεση είναι η οικονομική
βιωσιμότητα του εγχειρήματος σε βάθος χρόνου. Έτσι
ορίζεται συγκεκριμένη οικονομική συνεισφορά για κάθε
μήνα ,ώστε να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα του
εργαστηρίου και οι εργατοώρες των ανθρώπων που
απασχολούνται.
Τί άλλο γίνεται στα πλαίσια των Σεμιναρίων Κοσμήματος;
Σχέδιο Κοσμήματος
Παράλληλα με το σεμινάριο κοσμήματος λειτουργεί
σεμινάριο σχεδίου και σχεδιασμού.Οι συναντήσεις είναι
εβδομαδιαίες για μιάμιση ώρα και κάθε μήνα γίνεται μια
κεντρική συνάντηση-παρουσίαση.Απευθύνεται τόσο σε
όσους παρακολουθούν τα σεμινάρια αλλά και σε όσους
ασχολούνται με το κόσμημα και επιθυμούν να
διευρύνουν τις σχεδιαστικές τους ικανότητες.Εκτός από
γενικές αρχές ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου και
σχεδίου κοσμήματος-που εφαρμόζονται με αφορμή μια
θεματική-γίνεται και θεωρητική παρουσίαση
σχεδιαστών και σχεδιαστικών τάσεων .
Θεματικά Σεμινάρια
Τα διήμερα θεματικά σεμινάρια αφορούν στη
συμπυκνωμένη παρουσίαση και εφαρμογή διαφόρων
τεχνικών άμεσα ή και έμμεσα σχετικών με το
κόσμημα.Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρχουν κάθε
μήνα στο site και στο blog.
Ετήσια έκθεση
Οι διάφορες ομάδες των σεμιναρίων βρίσκουν κάθε
χρόνο σημείο σύγκλισης στην Ετήσια Έκθεση .Είναι
ένας τρόπος συμπυκνωμένης προσπάθειας αλλά και
επαφής με το κοινό.Διαλέγουμε συλλογικά τη θεματική
όπως συλλογικά αναλαμβάνουμε τα έξοδα και τη
διαχείριση των εσόδων.

1 σχόλιο: